onsdag 2 mars 2011

Grova pomeranslimpor

Bak
Då var det dag för nästa bak ur "Bröd för alla sinnen". Det är dags för pomeranslimpor och det blir det sista av surdegsbröden jag testar. Innan jag påbörjar baket vill jag introducera en kär gammal vän, nämligen min köksassistent, som nu har följt mig i 20 år. En riktig trotjänare med andra ord.


Kanske dags att införskaffa en ny, men så länge den fungerar får den stanna kvar och tjäna i mitt hem.
Pomeranslimporna är av den grova sorten och jag inser snart att jag saknar en ingrediens, nämligen brödkryddorna. Enligt receptet kan man ta anis+fänkol men det har jag heller inte hemma. Jag testar med min egen favorit, hasselnötter.
Men först smälta 25 gr smör, 7,5 dl vatten och sirap blandat med 1,5 dl surdeg. Värm till ca 40 grader, eftersom jag använder torrjäst. 2,2 l mjöl, 1 pkt torrjäst, 1 tsk pomerans (oj, det höll på att bli 1 msk), 1 msk salt och så ca ½ dl hackade hasselnötter istället för brödkryddorna. Ska jäsa i 1 timme.

Bok
Mitt försök att läsa Jane Eyre fick ett abrupt slut när jag insåg att jag hade fått tag i fel översättning. Jag har blivit rekommenderad den senaste översättningen från 1999 av Gunn-Britt Sundström, men inser att det är en äldre översättning jag har lånat. Jag väljer att vänta med miss Jane och läsa mitt bokreafynd, nämligen Karin Wahlbergs "Matthandlare Olssons död", istället. Jag har läst samtliga böcker i Wahlbergs deckarserie och finner dem mycket läsvärda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar