fredag 4 mars 2011

Fredagsmys!

Idag är det fredag och det är dags för barnens sida. Lillasyster och jag har gjort något som heter Geggakaka. Den är hämtad ur en bok som heter "Vi bakar och lagar mat" och är utgiven på Rebus. Det är en kokbok för barn först utgiven i Storbritannien, vilket man märker rätt snart. Vissa ingredienser går ej att få tag på i Sverige, nämligen. Nåväl, geggakakan kunde vi göra i alla fall. Man smälter 175 g smör och blandar det med 1,5 dl socker och 1 msk kakao. Sedan ska man blanda i 13 st eller 250 g krossade digestivekex. Problemet här var att när vi vägde 20 digestivekex vägde de endast 209 g. Vi beslöt oss för att det skulle räcka. Man skulle också blanda i 125 g blandad, torkad frukt, men här blev det protest eftersom det inte gillas av alla i familjen. Vi valde att ta i lite russin och hackade, torkade aprikoser i halva smeten. Ner i en aluminiumklädd form och plattas till. Sedan skulle hela härligheten in i kylskåp i ett par timmar.
Under tiden smälter man en chokladkaka, står dock ej hur stor, i vattenbad. Vi tog en 200 grammare och det behövdes skulle det visa sig. Kakan ut ur kylen, bred på chokladsmeten och på med chokladströssel. In i frysen för att chokladtäcket ska stelna. Klart!



Jag vill varna för att ta för mycket, magen blev snabbt mätt på detta bakverk som verkligen gör skäl för sitt namn, geggakakan.

Boktips idag blir också barnens favorit. Rosemary Meadows har skrivit Älvböckerna, som uppgår till säkert ett 50-tal vid det här laget. Det är blomälvor, ädelstensälvor, kalasälvor m m. Det handlar om Kristin och Rebecka som räddar älvorna från Kung Bores utsända svartalfer. Språket i böckerna är väl inte på den högsta nivån, men flickorna älskar dem och läser gärna själva, vilket ju måste uppmuntras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar