onsdag 16 mars 2011

Snabba müslibröd

Det här är en favorit som man kan variera i all oändlighet och som jag hittade i en Mersmakstidning 2005. Det är också ett ypperligt tillfälle att ta tillvara det sista ur müslipaketet, det där "dammet" som ingen vill ha. Så här går det till:
Blanda 2,5 dl mjölk, 50 gr margarin och 2 dl valfri müsli i en kastrull. Koka upp. Blanda i 1 msk honung och 2,5 dl kallt vatten. Se till att blandningen blir ca 40 grader och häll över i assistent. Blanda 5 dl vetemjöl, 1 tsk salt och 1 paket torrjäst i en skål och häll i müsliblandningen. Låt assistenten arbeta medan du häller i ytterligare vetemjöl (ca 6 dl) tills degen blir slät och smidig.
Låt jäsa i 30 min.
Forma småbröd ca 15-18 st, lägg på plåt och nagga dem. Låt jäsa i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i ca 10-12 min.
Smaken på müslin avgör vad det blir för smak på bröden och jag har testat med olika sorter, till och med när det varit torkade bär i, det blir jättegott.

tisdag 15 mars 2011

Huset på Arlozorovgatan

Det är alltid kul när man bland pocketböckerna i realådan hittar en bok som visar sig vara mer än värd pengarna. Huset på Arlozovgatan är skriven av Simon Kudrischoff och det är hans debutroman. Med det namnet och eftersom boken utspelar sig i Tel Aviv förväntar man sig inte att författaren ska vara från Sverige, men så är fallet här. Han är född 1985 i Stockholm men har rötterna i Israel och har därför valt att lägga handlingen i sin första roman där.
Boken handlar om fyra ganska olika personer som bor i samma hus. De har olika bakgrunder, livsöden och drömmar, men man får följa hur de sakta men säkert närmar sig varandra. Kapitlena växlar mellan de fyra som berättar i jag-form vad de upplever, känner och tänker om varandra. Det kan verka rörigt i början, men man vänjer sig snart vid formen. Som en röd tråd går även historien om Haim Arlazorov som gett namn till gatan där de bor.
Det är är bok skriven med värme och humor. Dessutom väl skildrade miljöer. Jag rekommenderar den varmt.
Läs mer om Simon Kudrischoff på hans hemsida, http://www.simonkudrischoff.se/.

fredag 11 mars 2011

Bullbak idag

Hemma med yngsta dottern och då vill vi baka bullar. Jag har ett gammalt recept som jag fått av min mor och det börjar med att man vispar 2 ägg och 1,5 dl socker. Smält 150 g smör och blanda i 5 dl mjölk i kastrullen. Häll sedan i ägg- och sockerblandningen i kastrullen och värm till ca 40 grader.
Blanda vetemjöl, 1 tsk salt och ett paket jäst i ett litermått. Häll den 40-gradiga vätskan i köksassistenten och sedan i med mjölblandningen. Fyll på med vetemjöl tills degen är smidig och inte kladdar på fingret.
Jäs i ca 1 timme till dubbel storlek.
Upp på bakbordet och kavla ut, smöra och sockra. Jag väljer att ha kanel, mycket kanel på mina och dottern väljer vaniljsocker, mycket vaniljsocker. Efter en halvtimmes jäsning, pensla med ägg och strö pärlsocker på. Sedan gräddar vi i ca 9 minuter i 225gradig ugn.
Voilá!


Trevlig helg!

torsdag 10 mars 2011

Apelsinbröd - en hit!


Apelsinbrödet ger en ny smaksensation! Saftigt och mycket gott med lite smör på. Här kommer receptet.
Dag 1
se föreg. blogginslag.
Dag 2
2 dl vatten och 2 dl koncentrerad apelsinjuice blandas med den skållade degen från dagen innan samt 2 msk sirap och 50 g smör. Värm till ca 40 grader.
Blanda vetemjöl, ca 1,4 liter, 2 tsk salt och ett paket torrjäst. Arbeta in i vätskeblandningen. Låt jäsa i 30 min.
Knåda degen och dela den i två delar. Lägg i två brödformar och låt jäsa i 30-40 min. Sätt ugnen på 250 grader. Ställ formarna på nedersta falsen i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda i ca 25-30 min.
Klart.
Taget ur "Bröd för alla sinnen" av Stina Algotson, Janne Hansson och Fredrik J Karlsson, utgiven på Gullers förlag.

tisdag 8 mars 2011

Apelsin i brödet - går det?

Ja, det är det vi ska ta reda på. Har hittat ett recept på Apelsinlimpor och nyfiken bakerska som jag är kan jag inte låta bli att testa det. Det är ett tvådagarsprojekt och idag, dag 1, har jag blandat 2 dl fint rågmjöl och 1 dl rågkross med 3 dl kokande vatten. Geggan ska stå ett dygn.

Annars är det ju semmeldagen idag, eller fettisdagen som den annars heter. Så i väntan på apelsinbrödet lär det nog gå ner en och annan semla idag.

söndag 6 mars 2011

Wahlbergs spänning

Bok
Jag erkänner villigt att jag ofta faller för bokomslag när jag köper böcker. Ofta skummar jag bara igenom baksidans text för att få ett hum om vad för sorts bok det är jag ska börja läsa. När det gäller Karin Wahlbergs kriminalromaner var det omslaget jag föll för. De är mycket snygga i sin enkelhet. Jag har "Hon som tittade in" och "Flickan med majblommorna" sedan tidigare och de har endast en färg och ett enkelt foto som har anknytning till bokens kriminalfall. Nu läser jag "Matthandlare Olssons död" och den är lite mer påkostad. Samma typsnitt men tre olika fält med olika foton i. Två av fotona är i flerfärgstryck och sedan är det blodstänk i relief. Rafflande.
Det jag gillar med romanerna är dels karaktärerna som är levande och trivsamma, dels sjukhusmiljön som är intressant att få en inblick i. Min enda erfarenhet av sjukhus är som patient och det gör att jag finner det spännande att gå lite bakom kulisserna så att säga. "Matthandlare Olssons död" letar sig dock utanför sjukhusets väggar och har helt andra miljöer, men är inte desto sämre för det. Jag är snart halvägs i boken och det är svårt att lägga ifrån sig den. Måste nog läsa lite till...får vila från baket idag.

lördag 5 mars 2011

Sconesdags

Scones är alltid trevligt att bjuda på. Det är ju också väldigt enkelt och snabbakat. I "Bröd för alla sinnen" finns en trevlig variant som heter "Snabba vallmobullar" och förutom de gängse ingredienserna tillsättes 1 dl riven ost. Det gör att brödet blir saftigt och håller sig lite bättre. Istället för den vanliga, stora skurna "bullen" kavlar man degen ca 1 cm tjock och tar ut rundlar med en mugg. Receptet kommer nedan.


Fika!

8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör
3 dl mjölk el filmjölk
1 dl riven ost

Blanda torrvarorna med smör i småbitar till grynig massa. Tillsätt mjölk/fil och ost. Kavla ut och ta ut med runt mått.
Pensla med ägg och strö över vallmofrön.
Grädda i 250 grader i 8-10 minuter eller tills de är guldbruna.





fredag 4 mars 2011

Fredagsmys!

Idag är det fredag och det är dags för barnens sida. Lillasyster och jag har gjort något som heter Geggakaka. Den är hämtad ur en bok som heter "Vi bakar och lagar mat" och är utgiven på Rebus. Det är en kokbok för barn först utgiven i Storbritannien, vilket man märker rätt snart. Vissa ingredienser går ej att få tag på i Sverige, nämligen. Nåväl, geggakakan kunde vi göra i alla fall. Man smälter 175 g smör och blandar det med 1,5 dl socker och 1 msk kakao. Sedan ska man blanda i 13 st eller 250 g krossade digestivekex. Problemet här var att när vi vägde 20 digestivekex vägde de endast 209 g. Vi beslöt oss för att det skulle räcka. Man skulle också blanda i 125 g blandad, torkad frukt, men här blev det protest eftersom det inte gillas av alla i familjen. Vi valde att ta i lite russin och hackade, torkade aprikoser i halva smeten. Ner i en aluminiumklädd form och plattas till. Sedan skulle hela härligheten in i kylskåp i ett par timmar.
Under tiden smälter man en chokladkaka, står dock ej hur stor, i vattenbad. Vi tog en 200 grammare och det behövdes skulle det visa sig. Kakan ut ur kylen, bred på chokladsmeten och på med chokladströssel. In i frysen för att chokladtäcket ska stelna. Klart!



Jag vill varna för att ta för mycket, magen blev snabbt mätt på detta bakverk som verkligen gör skäl för sitt namn, geggakakan.

Boktips idag blir också barnens favorit. Rosemary Meadows har skrivit Älvböckerna, som uppgår till säkert ett 50-tal vid det här laget. Det är blomälvor, ädelstensälvor, kalasälvor m m. Det handlar om Kristin och Rebecka som räddar älvorna från Kung Bores utsända svartalfer. Språket i böckerna är väl inte på den högsta nivån, men flickorna älskar dem och läser gärna själva, vilket ju måste uppmuntras.

torsdag 3 mars 2011

Resultat av gårdagen

Bak
Pomerenslimporna blev mycket goda, dock var de inte mycket pomerenssmak. Man kan gärna ta i lite mer med andra ord. Jag valde att lägga dem i 3 avlånga formar, vilket gjorde att de blev saftiga och fina. Barnen ropar nu efter lite ljusare bröd och jag är beredd att göra dem till viljes. Nästa kapitel i boken heter "Kryddbröd", men det är mest grova mjölsorter även där. Får nog titta i de senare recepten med frukostbröd och liknande. Återkommer.


Minstingen går i mammas fotspår.


Bok
Det är ju bokreatider och det är alltid spännande att se vilka titlar bokhandlarna valt ut på reaborden. Visst blir man sugen på både den ena och den andra. För min del brukar jag vänta lite tills de rear ut till halva priset. Det är då man gör de största fynden, framför allt bland bak- och kokböckerna, men också andra faktaböcker såsom trädgårdslitteratur och biografier. Kom gärna med tips om bra bakböcker.

onsdag 2 mars 2011

Grova pomeranslimpor

Bak
Då var det dag för nästa bak ur "Bröd för alla sinnen". Det är dags för pomeranslimpor och det blir det sista av surdegsbröden jag testar. Innan jag påbörjar baket vill jag introducera en kär gammal vän, nämligen min köksassistent, som nu har följt mig i 20 år. En riktig trotjänare med andra ord.


Kanske dags att införskaffa en ny, men så länge den fungerar får den stanna kvar och tjäna i mitt hem.
Pomeranslimporna är av den grova sorten och jag inser snart att jag saknar en ingrediens, nämligen brödkryddorna. Enligt receptet kan man ta anis+fänkol men det har jag heller inte hemma. Jag testar med min egen favorit, hasselnötter.
Men först smälta 25 gr smör, 7,5 dl vatten och sirap blandat med 1,5 dl surdeg. Värm till ca 40 grader, eftersom jag använder torrjäst. 2,2 l mjöl, 1 pkt torrjäst, 1 tsk pomerans (oj, det höll på att bli 1 msk), 1 msk salt och så ca ½ dl hackade hasselnötter istället för brödkryddorna. Ska jäsa i 1 timme.

Bok
Mitt försök att läsa Jane Eyre fick ett abrupt slut när jag insåg att jag hade fått tag i fel översättning. Jag har blivit rekommenderad den senaste översättningen från 1999 av Gunn-Britt Sundström, men inser att det är en äldre översättning jag har lånat. Jag väljer att vänta med miss Jane och läsa mitt bokreafynd, nämligen Karin Wahlbergs "Matthandlare Olssons död", istället. Jag har läst samtliga böcker i Wahlbergs deckarserie och finner dem mycket läsvärda.