måndag 28 februari 2011

Paula-bröd

När jag var student i Stockholm för ett antal år sedan bakade jag ofta. Plånboken tillät inte för stor matbudget och bröd var det som var lätt att spara pengar på. Jag började med recept men snart bakade jag på fri hand och en god vän som kom hem till mig en gång, kände lukten av nybakt, utbrast: "Åh, har du bakat Paula-bröd?". Så kom det uttrycket till.
Så här går det till:
50 gr margarin smältes i kastrull. Tillsätt 5 dl kallt vatten och värm till ca 40 grader. Blanda ca 5 dl vetemjöl, 2 dl rågsikt och 1 dl vetekli  med 1 pkt torrjäst och 1 tsk salt. Hacka 1 dl hasselnötter grovt och ha i mjölblandningen. Häll vätskan i köksassistenten eller i en bunke och tillsätt mjöl- och nötblandningen. Knåda ihop till en deg och låt jäsa ca 45 minuter.
Knåda degen på bakbord och forma små bröd. Låt jäsa ca 30 min. Ugnen på 225 grader och grädda i 8-10 min.
Mjölblandningen kan man variera i oändlighet och ta lite olika sorters mjöl. Vill man ha ett mörkare bröd kan man ha i ett par matskedar mörk sirap och lite grövre mjöl. Det som gör det så gott är nötterna.
Det lustiga är att jag som annars är jätteallergisk mot just hasselnötter kan mycket väl njuta av dessa små bröd. Det ämne jag reagerar på försvinner i baket, antagligen i upphettningen. Testa, om du vågar.

Frysen full!

Bak


Degen jäser på mitt fina bakbord. Barnens farfar överraskade med att ha snickrat ihop ett bakbord i julklapp till mig. Ovärderligt när man är bakbiten.
I receptet stod att man skulle dela degen i 4 lika stora delar och lägga alla dessa i en långpanna och grädda. De var dock alldeles för stora för det så det fick bli två plåtar och varmluft i ugnen. Det blev trångt men gick bra. Brödet var mycket gott och som sagt frysen blev fullt.

Bok
Nu är det dags att välja en ny bok att läsa. Den här gången blir det en riktig klassiker som jag faktiskt inte kommit i kontakt med förut. Jag som läst alla Jane Austen med stor glädje ser nu fram emot att få stifta bekantskap med Charlotte Brontës "Jane Eyre".

söndag 27 februari 2011

Smaka!

Bak
Det blev två lite mindre limpor med kompakt innehåll. Gott med ost och marmelad till eftermiddagsteet. Att det var honung i kunde man dock inte skönja.

Idag är det då dags för nästa recept: "Surdegslimpor med rågkross och kummin". Här skulle man först koka 5 dl rågkross med 5½ dl vatten. Sedan i med lite smör och 8 dl vatten. 1½ dl surdeg, mörk sirap, salt, kummin och jäst. Det står inte om det ska vara mald eller hel kummin, men jag tar hel eftersom jag tycker det är godast. När det var dags att baka in rågsiktet inser jag att det är alldeles för mycket degvätska för att min köksmaskin ska klara av det. Min gamla Philips köksassistent anno 1992 kan bara ta 7,5 dl degvätska så det blir att knåda för hand. De 2,8 l rågsikten som enligt receptet ska arbetas i förslår inte långt och jag måste skarva med vetemjöl med fullkorn. Det är ett drygt arbete att knåda den kladdiga och stora degen och jag är helt slut i armarna, här behövs då inget gym!
Jag måste nu ta ställning till hur jag ska göra med surdegen, som nu antagit en onaturlig form. Den är stor, kletig och dessutom luktar den obeskrivligt illa. I receptet står att man kan förvara den i kylskåp i 1 vecka eller i frys ca 1 månad. Jag väljer att spara en del i kylskåpet, resten får nog åka i slasken.

Bok
Idag är barnen sjuka i influensa. Det blir en dag med vila och ljudboken "Mio min Mio" som läses av Astrid Lindgren, denna sagotant som flera generationer växt upp med och älskat så mycket. Dock måste jag säga att jag nu i vuxen ålder är lite mer kritisk till just denna "Mio min Mio". Den är helt enkelt lite för omständlig i språket, det är mycket upprepningar och omvägar till att komma framåt i handlingen. Jag vet inte säkert, men jag tror att det är ett tidigt verk och att boken låg till grund för "Bröderna Lejonhjärta" som ju är av en helt annan kaliber. Den och "Ronja rövardotter" är i särklass de bästa, mest spännande böckerna hon skrivit, enligt min mening. Emil är också en favorit som hela vår familj haft mycket glädje av, speciellt på långa bilresor.
Astrid Lindgren skrev ju också några ungdomsromaner och jag minns särskilt de tre böckerna om Kati, som jag och mina systrar läste när vi var unga. Det var trivsam läsning och dem rekommenderar jag gärna. Kati i Amerika och Kati i Italien hette två av dem, jag kommer inte ihåg den sista. Någon annan som gör det?

lördag 26 februari 2011

Nästa dag

Surdegen har svällt till dubbel storlek över natten och nu är det dags att göra ett testbak på den. Jag väljer "Surdegslimpor med honung" ur "Bröd för alla sinnen". Det blir inte så stor deg, man ska bara ha 2 msk surdeg, honung, salt och 1/3 pkt jäst. Fingervarmt vatten och sedan en mjölblandning på rågsikt, grovt rågmjöl och vetemjöl. 5 minuter i köksmaskinen. Nu ska det jäsa i 1½ timme.

Denna gång använder jag mig av färskjäst, men i vanliga fall brukar jag alltid ta torrjäst. Det är smidigt för det är lång hållbarhet och man kan alltid ha det hemma. Till skillnad från färskjästen blandar man den i mjölet och tar något varmare degvätska, ca 40 grader.

Lästips
Är snart klar med Allendes bok och den blir bättre och bättre för vart kapitel. Hon är mycket öppenhjärtlig med sin familjs vedermödor och problem och delar verkligen med sig av dem. Intressant är också att läsa om inspelningen av "Andarnas hus", hur hon upplevde Jeromy Irons och Meryl Streep, som spelar huvudrollerna. "Andarnas hus" var den första av många böcker av Allende jag läst och jag har många av hennes böcker i min ägo. När jag nu tittar igenom samlingen och ska försöka hitta en favorit finner jag en ungdomsroman vid namn "Odjurens stad", som jag tyckte mycket om. Den kan jag rekommendera för den som är nyfiken.

fredag 25 februari 2011

Surdeg och Isabel Allende

Jag har för avsikt att baka recept ur en bakbok som heter "Bröd för alla sinnen", utgiven på Gullers förlag. Det första kapitlet handlar om surdeg och för två dagar sedan påbörjade jag en surdeg enligt receptet "Lättgjord grundsurdeg". Dag 1 skulle man blanda 1 dl vatten (40 grader) med 1 dl grovt rågmjöl. Man kunde sedan välja att ha i 100 g rårivet äpple eller 1 msk honung eller 10 g jäst. Detta var alltså inte nödvändigt men jag valde honungen. Sedan fick det stå i ett par dagar och skulle då omröras. Det jag noterade var att den lilla klotten torkade på översidan. Idag, dag 3, har jag haft i 1 liter rågmjöl och 1 liter 40-gradigt vatten. Nu ska det stå i 1 dygn.

Jag läser just nu Isabel Allendes självbiografiska bok "Summan av dagarna". Det är fortsättningen på "Paula", som handlar om hennes dotters kamp och död i porfyri. Hon skriver riktat till dottern, som om hon skrev brev och det är lite rörigt ibland. Händelserna är inte alltid kronologiska. Jag har läst många av hennes andra böcker och det är nog tur, jag har fördragsamhet med "röran" och det är också intressant att läsa om hennes fattarskap, hur hon fått sina idéer och hur hon arbetar.